progr til erst.av FRONTPAGE for linux - KOMPOZER  - se under, nesten nederst

The final solution for Windows' built-in weakness: it becomes slow and lethargic when used over rel.short time; from 6- 18 months use, it "goes in syrup"and wait, wait, wait.>>>install linux mint!

best solution; switch to LINUX; Iso file for LINUX MINT and / OR for Lubuntu - for some older PCs with less than 2gb ram-(typically before 2007-10)
ofte er nyere pc'er levert med

en gjenopprettings-partisjon som

er skjult- søk på nettet på pc-type

og "restore system"- ofte må man

søke på engelsk for å finne ut

av dette. Vanligvis kommer man

inn i dette via å trykke F7 eller

F9 el.F11  rett etter gjenstart.

best solution; go over to LINUX;  Iso-fil for LINUX MINT  og / ELLER  for LUBUNTU som er for litt eldre pc'er med mindre enn 1gb-ram (typisk før 2007)

 

(LINUX mint tips ellers under-snarvei)

Den endelige løsning på Windows' innebygde svakhet - at den blir treg og sløv ved bruk over tid;  fra 6- 18månders bruk "går det i sirup"....vent, vent, vent...

(skjønt med Vista  går det allerede i utgangspunktet "i sirup")

oppdat.2014- dette er en foreldet veiledning -men prinsippet gjelder fortsatt: om man bruker Windows; alltid å lage mulighet å speile c-disken for å gjenopprette raskt ved treghet og problemer. Men ellers anbefales å bruke LINUX, og spes.MINT varianten av linux. Da er ikke disk-speiling påkrevet, da 'datavirus' ikke "smitter" LINUX maskiner og dette operativ-systemet ER HELT STABILT i forhold til Windows. Last ned denne isofilen under, som man dobbeltklikker på og som da brennes på en dvd (ha en dvd i skuffen før du dobb.klikker) og installerer fra den brente plata.  Her er iso-fil for LINUX MINT   eller alternativt, for LUBUNTU som er mindre/for pc'er med lite (>1gb) )ram (typisk før 2007) Man kan også 'dra' den nedlastede filen til brenneprogrammet, eller høyreklikke på nedlastingen og velge '¨åpne i' og  da f.eks. NERO om man har DET som brenneprogram. Man inst.fra den brente plata, eller fra en usb, og ved installasjon får man valg om man vil erstatte windows med LINUX, eller ha oppstartsvalg for hvilket system man vil starte.(LINUX mint tips ellers under-snarvei)

link til;

windows reinstallering

råd- bruk gratisprogrammet CCleaner for å utsette eller forbedre "problemet"

youtubevideo on 'Free yourself from Microsoft and the NSA'

online/free/book of same theme/title

 


 

For at Microsoft skal få solgt nye maskiner med sitt ufullkomne operativsystem, ser det ut som det nærmest er konstruert for å "rotne på rot". Det er bl a "windows-registeret" som sveller ut og ekspanderer, og selve systemet produserer kontinuerlig filer i bakgrunnen. Dette gjelder både for Win98, XP, og når jeg nå (2007) har testet Vista, vet jeg at den kommer "ferdig råtnet".

(Oppdat.2012: yes, samme 'medfødte feilen hadde også  win7- "rotner på rot" og blir TREEEEEEEG over litt tid -  som alle de øvrige WINDOWS -systemene.)

 (Og tilføyd sept.2015: tviler på at WIN10 er bedre med hensyn på dette HOVEDPROBLEMET til ALLE Windows-systemer/ maskiner.)

(DETTE VAR OPPRINNELIG FRA 2008: )

Vel, vedr Vista, så var jeg  så heldig å få som gave en ny vista-bærbar høsten 07, med 64bits prosessor og 2 gb ram, men hva hjelper det når selve op.systemet er så tungdrevet at det krever 2,5min oppstarttid på en helt ny maskin - selv uten virusprogram!! Fant så oppskrift på å kjøre inn xp som alternativt system - se link her. Men irriterte meg over at en del programmer jeg bruker, ikke kunne  kjøres  under Vista, så har nå fjernet hele "sirupen" - dvs Vista'n

. Fx kunne ikke de virkelig problemløsende programmer fra Powerquest fungere med Vista. (Skjønt "gamle norton ghost2003" virka, og den er helt grei å bruke for disk-speiling og den startes fra bunn- altså 'bootes i dos'   ) Det originale DRIVIMAGE  var ellers et slikt - som gjør at man gjenopprette systemet helt nøyaktig slik det var i utgangspunktet. Drive-image går både på fat32 og ntfs filsystem.

Så ved å legge inn XP (eller  LINUX ubuntu/kubuntu eller SUSE)- så får man en "helt annen maskin". Men selv om XP er rel.raskt når den er nyinstallert, så starter straks en gradvis forsøpling og "sløving" av systemet. Slik er Windows tydeligvis konstruert - altså at det gradvis skal bli tregere, for ganske så snart  å gi brukeren tanken om at "dette er for gammelt så her må det kjøpes nytt". Selve grunnideen i det vestlige/amerikanske "bruk og kast" samfunnet.

 

 

FILFORSØPLING

Man tror det er analogt med en gammel bil som etter hvert blir  dau og sløv, og man regner med  at den er "utslitt". Men problemet med Windows er bare at selve systemet har produsert så mye register og  "søppelfiler", som det blir tregt å drasse rundt med. Alle som har brukt Windows-basert pc en tid opplever dette: Den er lynrask når den er ny (dog ikke med Vista, den er treg også som ny), men etter en tids bruk blir den lat og treg - masse ventetid. Forhandlerne/databutikkene og "Bill Gates" håper da at du skal kjøpe ny pc for å løse problemet!

 

LØSNINGEN

Men LØSNINGEN kan gjøres langt billigere: Det er å ta jobben med å installere operativsystemet (her windows) på nytt - og så TA EN SPEILKOPI AV C- PARTISJONEN MED WINDOWS når det er helt nyinstallert,  for slik senere å kunne ta en rask gjenoppretting/tilbake-speiling fra denne når den igjen blir treg.

Slik tar det da kun noen få minutter "neste gang" å få et "ferskt og rent" system. For problemet er at det ikke går mer enn noen måneder med mye bruk av maskinen, før den igjen er "dau og treg". Men etter denne enkle gjenopprettingsprosessen har du plutselig en pc som du slik kan gi "evig liv" - og som aldri kan bli mer sløv enn det som komponentene (hardwaren) begrenser.

 

JOBBEN MED Å NYINSTALLERE

Men noe arbeide er det første gang man skal lage en "ren og fersk" installasjon - som igjen kopieres i en komprimert speilfil:

Den eksisterende windows installasjonen(vanligvis på C:) må da først helt slettes, og "C" må formateres ved bruk av programmet "partition magic" (eller windows' F-disk - eller ved at Xp-cd'n gjør det i første fasen av installasjonen) Den må slettes helt for å sikre at alle filer på c blir fjernet - slik at man ikke bygger videre på den forfalne "liket"- altså den gamle installasjonen. Når partisjonen C: er formatert/helt slettet og "ren" kan man nyinstallere:

Men først må man partisjonere harddisken (dele opp disken i adskilte deler), via XP-installasjons-cd'n eller via programmet nevnt over: PartitionMagic
 • Jeg lager  3 eller 4 partisjoner med f.eks. disse størrelser: (avh.av diskens totale størrelse)
 • DET ER EN STOR FORDEL Å PARTISJONERE- FOR DA GÅR GJENOPPRETTINGEN OGSÅ MYE RASKERE- samt selve det daglige bruken av systemet. Her link på gratis progr. som er ok for det.
 • C partisjon på ca 15-20 Gb (for xp - ca 2gb for W98) - i filsystemet fat 32 for w98 (eller NTFS på xp)- og lager den med valget "primær partisjon" for at selve Windows skal ligger der. Her legges da operativsystemet (Xp eller win 2000 evt. W98 på gamle maskiner). Etter at grunninstallasjonen av f.eks. XP er lagd, må man legge inn de drivere (for hovedkort, skjermkort etc ) Det er da normalt en  installasjons-driver-cd som fulgte maskinen/hovedkortet da den ble kjøpt. Eller man kan laste dem ned, men DET kan være litt av en letejobb å finne de riktige!!
 • Når man går inn i "kontrollpanel">system> maskinvare>enhetsbehandling -skal det ikke være noen gule spørsmålstegn, når alle driverne er på plass under C.
 • På C: bør man også legge gjenopprettingsprogrammet DRIVE-IMAGE. Men kun dette - for resten av programmene bør legges på partisjonen D - se under.
 • D partisjon kan fx døpes "programmer" kan i størrelse være på f.eks. 5-15 Gb som logisk partisjon (kan også være primær) - og der legges senere alle programmer som man vil ha med i "grunnpakka".(Alle programmer bør dirigeres hit - også evt. Virusprogram - og i alle fall de som er på mer enn ca 5 mb i størrelse, for slik å holde C så slank som mulig mhp gjenopprettingsfilas størrelse, med fordelen av tilsvarende kort tid for å gjenopprette C senere.
 • E partisjon kan fx døpes "dokumenter", og størrelsen kan man selv velge ut fra diskenes totale størrelse, og den kan også lages som logisk partisjon. Og der opprettes/flyttes "mine dokumenter" - slik at man slipper å kopiere dem dit før senere evt gjenoppretting. For ligger de som ellers på C: - blir de overskrevet/forsvinner. Så løsningen er å huske å ta/CDbrenne backup-kopier først. Ellers lager man etter hvert de mapper man trenger der. Der kan også selve speilfila av C lagres, - og den lages gjennom programmet Drive Image eller Norton Ghost.
 • (oppdat. 2010: for å speile win 7, så last ned GHOST 15)
 • F partisjon kan døpes "Diverse" (for egne kamerabilder, musikk etc) - og lages som logisk partisjon med resten av plassen på disken. Man lager så mapper som man navngir der også.
 • Man kan gjerne lage flere partisjoner (som da automatisk får hver sin stasjons-bokstav) og navngi dem, for jeg synes det gir mye bedre oversikt enn det "mappe-kaoset" som foreslås av xp i utgangspunktet.

 

OPPSUMMERING så langt:

Bare Windows intalleres på C: partisjonen, sammen med drivere samt PartitionMagic og DriveImage.
Dermed er "råteproblemet" isolert og Windows vil ikke kunne søple til resten av harddisken.

"DriveImage" som er et program for å lage / gjenopprette speilfil av Windows. Som når pc'n er blitt treg - brukes til å feie all "Microsøpla" ut av C: partisjonen og legge tilbake en nyinstallert og duggfrisk Windows fra gjenopprettingsfila- med alle tilpasninger - og på kortere tid enn det tar å kjøre vanlig defragmentering. Jobbfiler, programmer, spill og alt annet blir liggende helt uberørt i "vanntette skott" på sine egne partisjoner. Det er ikke til å tro, men helt sant:

Helutomatisert reformatering og nyinstallasjon på noen minutter!

*

PartitionMagic og DriveImage er verdens mest geniale "fikse-Windows" programmer – de eneste man trenger. Men man kan ha berettiget mistanke om at både Microsoft og virusprogram- skaperne tilsynelatende er "redde" for disse programmer, da de jo gir maskinene "evig liv". Av den grunn - sannsynligvis - er skaperne av disse programmer - POWER-QUEST - nå blitt oppkjøpt og "stoppet", og de er "forsvunnet fra hyllene". (selskapet opphørt å eksistere) Men programmene kan fortsatt finnes nedlastbare på nettet - eller jeg kan skaffe kopier av de som engang var i salg.

*

Før formatering – Før gjenoppretting

Før du sletter en partisjon eller hele harddisken, og før du gjenoppretter, er det viktig å sikkerhetskopiere viktige filer som du ikke vil miste – slikt som jobbfiler, E-post, Favoritter. Man bør også først sjekke at man har alle driverne tilgjengelig på filer - enten på cd, usb-stick eller brent cd. Har man dem ikke må man laste dem ned på nettsiden for leverandøren. Hva slags hardware/komponenter som ligger inne, finner man på kontrollpanel og enhetsbehandling.

Sikkerhetskopiér Mine Dokumenter – dvs innholdet i mappa Mine dokumenter – til disketter, usb-disk eller en CD. Filbanen i Windows Explorer (Utforsker) er grei nok, den er i win98, C:\Mine dokumenter

ps- det anbefales å legge denne mappe på en annen partisjon om mulig

Sikkerhetskopiér E-post til disketter, usb-stick eller en CD.

E-posten i win98 ligger i den særdeles godt bortgjemte mappa… C:\WINDOWS\Application Data\Identities\{ …et-nummer-så-langt-som-et-vondt-år…} \Microsoft\Outlook Express

Merk alt i mappa og kopiér hele innholdet i Outlook Express.

(For å kunne kopiere e-posten i XP - har jeg måttet ta ibruk "outlook" og eksportere fila gjennom den.)

Sikkerhetskopiér Favoritter – dvs. innholdet i mappa Favoritter – til diskett eller CD. Mappa har i w98 filbanen…
C:\WINDOWS\Favoritter

 

Mer om programmene for å lage speilfil og dele opp disken i "avdelinger"/partisjoner:

ParitionMagic gir deg muligheten til å, skifte filsystem, endre størrelse, flytte, slette og opprette nye partisjoner på en utrolig enkel og oversiktlig måte.

Drive Image gjør det mulig å lagre en komplett speilfil av installasjon av operativsystem, Og når du skal gjenopprette eller spre en komplett installasjon tar hele operasjonen bare 5…10 minutter.

Ikke alle skjønner hvilken nytte de kan ha av et program som Drive Image. Du opplever altså at Windows etter hvert blir sløvt og tregt, at det stadig henger og du får feilmeldinger. Det vanlige vil være å formatere disken og installere Windows på nytt. Den store ulempen er da at du må gjennom alle oppsett og tilpassninger på nytt, og deretter nyinstallere alle drivere, patcher og programmer. Hva om du i stedet kaldt og rolig kan "nullstille" systemet, starte et program som gjør jobben automatisk på kort tid, slik at du bare kan fortsette i et "friskt" Windowsmiljø?


Drive Image er også egnet når du skal installere hele systemet ditt til en ny harddisk. Drive Image er dessuten et utmerket alternativ for generell sikkerhetskopiering og til installering og oppgradering av PCer i nettverk. I backup sammenheng er det en godbit at det er mulig å hente ut individuelle filer fra en speilfil.

85% av det folk legger inn på disken er overflødig og blir liggende som død masse. I tillegg kommer alt som blir lagret automatisk og utilsiktet. De siste ti prosentene er hva du egentlig bruker. Summen av all tid og ergrelser du normalt opplever på grunn av PC-trøbbel kan kanskje reduseres til bortimot tiendeparten med en PC som bare inneholder de programmene du virkelig trenger og bruker og med en restriktiv holdning til lagring av data. En "nullstilling" av maskinen innebærer sletting, formatering av disken og nyinstallasjon av Windows (på C:) og aktuelle programmer (på D:): f.eks. Word, evt.Excel, evt. Frontpage, et fotoredigerings-program som Paint Shop Pro eller Photoshop, alternativt CorelDraw. VidereAcrobat Reader, Ad-Aware, WinZip, og annet som inngår i grunnoppsettet. Med slik gjenopprettingsmulighet må man heller ikke nødvendigvis ha noe aktivt virusprogram.

Tro det eller ei, men jeg brukte min gamle pc med win98 i 5 år uten bruk av noe som helst virus-program. Men når jeg merket at maskinen ikke var helt frisk eller av denne "windows-syken" ble treg - så gjenopprettet jeg hele c: på få minutter- og hadde slik sett uansett kastet ut evt.virus.

*
For å gjøre dette trengs som sagt Drive Image som kan lage et komprimert "speilbilde" av boot-disken (C:). Med den største valgbare komprimering, så blir speilfila ca halvparten i størrelse av C:

Alternativet er som nevnt over å bruke Norton Ghost - som mange synes er lettere å bruke, og sjeldet skaper problemer med 'jobben'.

 

Gjenopprettings- funksjonen i windows xp er ikke løsningen!!:

Den innbygde gjenopprettingsfila i windows blir stadig overskrevet når plassen blir begrenset, så en slik tilbakeføring til tidligere gjenopprettingspunkter, blir vanligvis bare mulig over et par måneder bakover i tid, og da var disken allerede "forsøplet". Så over tid er det kun ved å lagre et opprinnelig eller helt ferskt speilbilde, at man kan gjenopprette og få en virkelig rask og fersk "ny pc".

Merk:

 • Når man gjenoppretter så er det kun C: som behøves gjenopprettet, for det er kun "C" som "råtner på rot" - altså der selve windows ligger.
 • Man kan om man slik lager en speilfil av det opprinnelige - slå av system-overvåkning (gjenopprettings-funksjonen i Windows) på alle stasjoene/partisjonene, evt kan man ha det gående på bare C.

 

For DriveImage 5.0

Lag ny imagefil av "Ferskwindows" installasjonen, slik :

Eksempel der speilfila kalles "Ferskwindows" og der speilfila av operativsystemet som i eksempelet er Win98, legges på H-partisjon. Merk at det i blått skrives inn.

Start > Programs > Power Quest Drive Image 5.0 > QuickImage

 

New (Create a new QuickImage definition)

Image Filename:

H:\ Ferskwindows.pqi ( .pqi skal ikke skrives. Det blir lagt til automatisk ).

Image Description:

Primærpartisjon C: med...

Windows

Select Partitions > C: > OK > Save

Definition name:

Ferskwindows

 

Save (?)

Create Image > OK

Restart maskin

 

 

Gjenopprette imagefil – senere (når det blir nødvendig) eller for å se om det virker – på denne måten :

Start- programmer- DriveImage 5.0 - Actions i toppmeny og > Restore Image now > OK

*

For de som vil gå mer i dybden kan man lese det flg.om den nyere utgave av DRIVE-IMAGE, (versjon 6/2002) men de gamle utgavene (versjon 4 og 5) gjør samme nytten. Har selv erfart at DI 5 faktisk går helt uten problemer på maskiner, der DI2002 trøbbler. Men for de som foretrekker DI2002 så har jeg inkludert denne detaljbeskivelsen av bruken av DET programmet her:

 

DRIVE IMAGE 2002

Per-Erik O.har skrevet dette:

"Jeg har tatt meg bryet med å oversette og skrive ned min egen utgave av Quick Start Guide til Drive Image 2002. 2002 er egentlig versjon 6 av DI, og den fulgte med i esken som Drive Image 7 kom i, slik at mye av innholdet i dokumentasjonen er relatert til versjon 7. Drive Image 7 var siste versjon som ble laget av PowerQuest mens de var i ferd med å bli slukt av Symantec-Norton og de kan ha blitt presset av kommende eiere til å kutte ut støtte til Windows 98. PowerQuest la imidlertid ved DI 2002 av hensyn til folk med Win 98. Papirdokumentasjonen påstår at Win 98 bare går med DI 2002 og at Win Xp bare går med DI 7. Jeg skal kjøre både Windows 98 og XP på samme PC, og skulle etter dette måtte forholde meg til TO image-programmer. Imidlertid framgår det av PDF-User Guide (side 2) at Drive Image 2002 støtter BÅDE Windows 98 og Windows XP . Av rasjonelle hensyn velger jeg derfor den eldre Drive Image 2002. Bare 7 av de 27 sidene i Quick Start Guide gjelder Drive Image 2002 og noe tekst som gjelder begge står bare under versjon 7. Derfor lager jeg like godt min egen Quick Start Guide:

Oversikt over tilgjengelig informasjon

Help-systemet i programmet gir deg full dekning og alle detaljer vedrørende Drive Image.

User Guide gir også en fullstendig og detaljert oversikt i PDF-format. Den er tilgjengelig fra Help-menyen og fra Programmer på Start-menyen i Windows :
Start > Programmer > PowerQuest Drive Image 2002 > PDF Documents > Drive Image User Guide

Hele User-Guide’en er på 32 sider! Det kan det lønne seg å lese Quick Start Guide først. (User-Guide kalles Quick Start Guide i PDF!)

Quick Start Guide er ikke tilgjengelig fra Help-menyen eller fra Programmer Start-menyen.

Quick Start Guide foreligger kun i papirformat. Den fulgte med i esken som DI kom i, men mye av innholdet i guide’n er imidlertid relatert til versjon 7 av Drive Image.

Hele Quick Start Guide er på 7 sider med effektiv tekst som vedrører DI 2002. Resterende 20 sider refererer seg mest til DI 7.

Hva er Drive Image og fordelene ved å bruke den?

PowerQuest Drive Image 2002 er en løsning for katastrofe-gjenoppretting og for sikkerhetskopiering. Såkalte Wizards (veivisere) viser deg hvordan du lager en tettpakket og eksakt sikkerhetskopi i form av en sk. speilfil eller backup image av partisjoner på harddisken eller av hele harddisken.

Drive Image gjør det også enkelt å kopiere alt på harddisken over på en annen harddisk når du skal oppgradere komponenter i PC’en din.

En backup image eller speilfil er så komprimert at du godt kan ha den på en egen liten partisjon på harddisken, men du kan også lagre speilfila på removable media som CD-R plater. CD-R/W går visst også, men les i PDF-guiden.
"Brennbare" DVD-plater støttes ikke av DI 2002. (USB og FireWire går heller ikke).

Du kan enkelt gjenopprette hele harddisken dersom det skjer en eller annen katastrofe. I stedet for da å bare få tilbake sikkerhetskopierte filer og mapper, vil du få tilbake både Windows og alle programmer, med personlige innstilliger, i tillegg til filer og mapper med dine egne data. Du slipper dermed unna 1…3 dagers arbeid med å måtte nyinstallere Windows, myriader av drivere, programmer, patch’er, innstillinger etc. Hele denne prosessen går helautomatisk og på bare noen minutter med Drive Image.

Du behøver ikke gjenopprette hele harddisken. Du kan også velge å bare gjenopprette enkelte filer og mapper
i stedet for hele innholdet i speilfila ( dvs. "trekke ut" enkeltfiler av en sammenpakket speilfil ).

Alle andre såkalte backup-løsninger krever at du må forholde deg til hvilke filer og mapper som skal omfattes av sikkerhetskopieringen – mens resten risikerer å gå tapt. Drive Image sparer deg for dette, da den sikkerhetskopierer ALT.

Drive Image kan beskytte deg mot følgende problemer:

 • Angrep av datavirus.
 • Programmer som skaper ustabilitet og trøbbel ( særlig Windows, antivirus, verktøy-"suiter" og tvilsomme spill ).
 • Feilbefengte nedlastinger fra Internett.
 • Feil på harddisken.
 • At filer blir slettet eller overskrevet ved uhell.
 • Skadede filer.
 • At søppelkassa blir tømt uten at det var meningen.
 • Skadede partisjoner på harddisken.
 • Partisjoner blir slettet av FDISK.
 • Windows begynner å gå tregere, blir etter hvert ustabilt og må til slutt slettes og installeres på nytt.

Det siste punktet representerer det viktigste av alt Drive Image har å tilby. Drive Image sletter Windowspartisjonen og legger tilbake en duggfrisk, ny Windows med alle personlige innstillinger og tilpasninger, drivere etc. slik allting var dengang det var nyinstallert og fintrimmet. Hvis du har programmer installert på Windows-partisjonen
( folk har "alt på C:" ) blir disse også lagt tilbake med alle personlige innstillinger. Og som allerede nevnt …
Alt går helautomatisk og på kortere tid enn det tar å kjøre vanlig defragmentering!
Drive Image kan altså fungere som en reset knapp (tilbakestilling) til "Den rene PC". Brukt jevnlig holder den Windows sprek. ( Sikkerhetskopiér egne data til CD-plate først – E-post, Mine dokumenter, Favoritter etc.).

Drive Image kan avbøte ulempene med at Windows svekkes ved bruk og kan erstatte ulike verktøyprogrammer.

 

Drive Image 2002 for Windows 95, 98 , Me, NT4.0 Ws, 2000 Prof, XP Prof. og Home

Under alle disse operativsystemene krever Drive Image en Pentium-kompatibel prosessor eller mer, 35 (eller 20) MB plass på harddisken, CD-spiller (hvilken som hest hastighet) og en vanlig high-density diskettstasjon (dette siste kan utelates om man starter prosessen inne fra windows, eller alternantivt bruker en "bootbar oppstart-cd" som fx windows- installasjons-cd-ene,)

Under operativsystemene 95, 98, Me og NT4.0 Ws….…… krever Drive Image 32 MB RAM

Under operativsystemet 2000 Professional………………… krever Drive Image 64 MB RAM

Under operativsystemene XP Professional og XP Home… krever Drive Image 128 MB RAM

 

Installere og bruke Drive Image første gang

 1. Plasser Drive Image CD’en i CD-spilleren. Dersom CD auto-run virker, vises CD browser med det samme.
 2. Hvis ikke, klikk Start > Run og skriv stasjonsbokstav : \ AUTORUN ( der stasjonsbokstav: er D: E: F: etc) og klikk OK.
 3. Velg så hva du vil gjøre.

Du får mulighet til å installere Iomega, SCSI og Fujitsu drivere. Du trenger ikke installere noen av disse med mindre du har komponenter fra Iomega, SCSI og Fujitsu som trenger dem - er du i tvil så installer dem ikke.

 

Når du bruker Drive Image første gang, Welcome to Drive Image 2002 , vil du bli bedt om å forholde deg til en av to vegvisere (Wizard):

Initial Backup Wizard

The setup Wizard below may need to modify your disk to create a backup
location. Therefore, it is recommended that you do an initial backup to
removable media such as CD-R/W.

Setup Wizard

This Wizard will guide you through the process of selecting or creating a
backup location.

 • Initial Backup Wizard kan du kjøre dersom du ønsker å lage en sikkerhetskopi på CD-R eller CD-R/W
  ( Det har ingen hensikt å sjekke www.powerquest.com/driveimage for å se om CD-spilleren din støttes av Drive Image 2002. Symantec-Norton fjernet slike data fra Internett da de kjøpte opp PowerQuest ).
 • Setup Wizard (anbefales) kan du kjøre dersom du vil lage en egen partisjon (et fysisk adskilt område på harddisken med en egen stasjonsbokstav D: E: F: etc.) for lagring av sikkerhetskopierte speilfiler (backup images).
  ( Merk: Drive Image har altså innebygget en enkel partisjoneringsfunksjon, og du trenger derfor nødvendigvis ikke å ha partisjonert harddisken med PartitionMagic på forhånd, før du setter i gang med Drive Image! )
 • Cancel klikker du dersom du ikke vil kjøre noen av Wizard’ene.

 

Lage Backup Images (lage speilfiler som sikkerhetskopier).

 1. Lukk alle programmer unntatt Drive Image.
 2. Klikk Start > Programs > PowerQuest > Powerquest Drive Image 2002 >>
 3. Klikk Create Image

  Snarvei: Hvis du har laget en backup image (speilfil) tidligere, vil oversiktsvinduet da vise de innstillingene som du brukte før.
  Da kan du klikke Finish for å lage en ny backup image med de samme innstillingene.
 4. Klikk Select Drives for å velge de stasjonene (drives) som du vil ha med i backup image.
  ( Klikk i "hakeboksen" til venstre for de stasjonene som du vil ha med i speilfila (backup image).
 5. Klikk Select Destination for å velge hvor speilfila skal lagres.
 6. Klikk en stasjon (drive) i Select location for image file boksen, eller klikk Browse for å velge et filnavn og plassering for speilfila.
  ( For å lagre ei speilfil på en disk i et nettverk, må du lage oppstartdisketter for Drive Image i nettverk ved å bruke Boot Disk Builder og så bruker du de diskettene til å lage speilfila. Nettverkdiskettene setter Drive Image i stand til å se nettverk-disken fra DOS boot mode. Det blir henvist til "Using Drive Image 2002 with Network Drives" i Drive Image quick start guide (DM2002.pdf in the \English`Docs folder på Drive Image CD’en), MEN… fila finnes ikke der. OG…PDF- User Guide ser ut til å ha skiftet navn til quick start guide. ( Huh ! ).
 7. ( Valgfritt ) Klikk Options for å …
  - velge graden av sammenpakking (compression level) for speilfila.
  - legge et passord til speilfila.
  - splitte speilfila opp i flere filer.
  - sjekke for mulige filsystem-feil før du lager speilfila.
  - få bekreftet at skriving til disken går feilfritt (verify disk writes) eller…
  - få bekreftet at innholdet er OK etter at speilfila er ferdig.
 8. ( Valgfritt ) Klikk Schedule for å sette et tidspunkt for å lage speilfila dersom du ikke vil gjøre det med det samme.
 9. Klikk Finish.
 10. Klikk Yes for å starte maskinen på nytt slik at maskinen kan lage speilfila i boot mode dersom du skal lage…
  - speilfil av stasjonen der operativsystemet ligger.
  - speilfil av en stasjon som har åpne filer.

Dersom du lager ei speilfil på removable media ( CD-plate ), vil Drive Image automatisk sørge for at den spenner over flere plater, hvis det trengs. Første segment av speilfila vil ha etternavnet .PQI, mens påfølgende segmenter vil få etternavn .001, .002 osv. Eksempel:
Hvis speilfila spenner over to CD-plater, kan den bli hetende backup image.pqi og backup image.001.

Gjenopprette Backup Images (speilfiler)

Hvis datamaskinen ikke går bra, kan du gjenopprette ei speilfil for å sette maskinen tilbake til den tilstanden den var i da speilfila ble laget. Alle endringer som er blitt gjort senere (som å installere programmer eller lagre datafiler) vil da gå tapt når du gjenoppretter. Derfor:
Sikkerhetskopiér først egne data med mer til CD-plate 

 1. Klikk Restore Image i Drive Image’s hovedvindu >>
 2. Klikk Select Image File.
 3. Velg File fra lista over image-filer under Select an Image to restore: eller
  klikk Browse for å finne image-fila.
 4. Merk av i "hakeboksene" til de drives du ønsker å gjenopprette i lista under Select drives to restore from …
  eksempel:

  Select drives to restore from the selected image file:
  Name Disk Used Free
  Local Disk (*) 1 2.58 GB 5.46 GB
 5. Klikk Select Destination og klikk på partisjon eller unallocated space der du vil at image-fila (speilfila) skal gjenopprettes.
  Hvis du velger en partisjon, vil den partisjonen bli slettet før image-fila blir gjenopprettet.
 6. ( Valgfritt ) Klikk Restore to original locations ("hakeboks") hvis du vil gjenopprette partisjonene der de ble laget.
 7. ( Valgfritt ) For å frigjøre plass til å gjenopprette en partisjon, klikk "hakeboksen" til en partisjon og
  deretter klikker du Delete Partition. Du kan gjøre om denne slettingen ved å klikke Undo Delete.
 8. ( Valgfritt ) Klikk Options for å endre innstillinger for hvordan speilfila blir gjenopprettet:
  - om stasjonene (drives) skal være gjemt etter at de er gjenopprettet.
  - om stasjonene skal gjenopprettes som primary/logical drives eller bare som logical drives.
  Du kan også klikke Help i Options-vinduet for å se mer informasjon om dette.
 9. Klikk Finish.
 10. Hvis maskinen din er innstilt på å starte opp fra CD-stasjonen først, må du fjerne CD’en fra CD-spilleren etter at du klikker Finish.
  Når Drive Image er klar til å trekke speilfila fra CD’en, vil du bli bedt om å sette den inn igjen. Hvis du ikke fjerner CD-plata, vil Drive Image DOS starte opp fra CD’en og be deg om å velge image og destination en gang til.
  Hvis maskinen din ikke er innstilt på å starte opp fra CD-stasjonen først, er trinn 10 unødvendig.
 11. Etter at ei speilfil er gjenopprettet fra en CD, må du fjerne CD-plata fra spilleren.

Dette var hjelp til selvhjelp for de med data-trøbbel eller "nedfilet" og forsøplet Windows- men om du ikke tør å gjøre dette selv, kan du kontakte meg på mail: runeespaALFAKRØLLgmailPUNKTUMcom eller på tlf 62580886, mobil 99 70 78 81 -  og jeg kan gjøre jobben for fastpris på ca 500kr (+ kjøre-utg. på 10kr/mil fra Espa) for komplett nyinstallasjon av Windows - inkl. speilfil og enkel bruksanvisning for å kunne gjenopprette hele systemet selv senere - og med senere telefon-hjelp. For Oslo-omr. ring/sms Tore Alfstad på  tlf 92025792 - han bor i Hauketo-omr. i Oslo, og  vet "alt" om dette med linux og linux-servere ved siden av at vet det meste om windows også.)

 

oppdat.2014- dette er en foreldet veiledning -men prinsippet gjelder fortsatt: om man bruker windows; alltid å lage mulighet å speile c-disken for å gjenopprette raskt ved treghet og problemer. Men ellers anbefales å bruke LINUX, og spes.LUBUTU linux eller MINT varianten av linux. Da er ikke disk-speiling så påkrevet, da 'datavirus' ikke "smitter" LINUX maskiner. Last ned denne isofilen, som man dobbeltklikker på og som da brennes på en dvd (ha en dvd i skuffen før du dobb.klikker) og installerer fra den brente plata.  Iso-fil for LINUX MINT  og for LUBUNTU som er mindre/for pc'er med mindre enn 1gb-ram (typisk før 2007) Man kan også 'dra' den nedlastede filen til brenneprogrammet, eller høyreklikke på nedlastingen og velge '¨åpne i' og  da f.eks. NERO om man har DET som brenneprogram.

 


Hovedsidenlink til instr. til å legge inn XP ved siden av VISTA - men altså mye enklere om man bruker MINT som sekundær-system, for da slipper man å lage eget opplegg for oppstartsvalg av de to systemer; DET ordnes ganske enkelt av LINUX MINT automatisk! Meget greit og enkelt!! Og  - ...min egen erfaring: helt problemfritt i bruk over tid. (Har brukt mer og mer Linux, siden jeg først prøvde i 2007/8 - og får ikke nok fullrost dette alternativet!! Takk til alle de som har brukt SÅ mye av sin "fritid" til å utvikle og perfeksjonere dette gratis-alternativet, som er SÅ mye å foretrekke framfor Windows!!! link til "iso-brenne-plate" nedlasting for nyere maskiner og her samme for 32bit- for litt eldre maskiner, og her for maskiner fra før 2007 (peppermint) link til peppermint iso-fil-64bit og her 32bit og HER oversikt over linux-varianter)

men vil du først prøve gjenopprettingsfunksjonen innbygd i XP så gjør du slik:Systemgjennoppretting (Eng: System Restore) i Windows XP:

Fremgangsmåten for systemgjennoppretting er enkel: I startmenyen velg "kjør". Skriv "msconfig" og trykk "OK". Velg deretter "Kjør Systemgjennoppretting". I neste vindu velger du "neste" og den datoen du vil gjennopprette instillingene til. Velg en dato før problemene oppstod. Følg ellers anvisningene på skjermen..., men som sagt er det ikke sikkert at det løser særlig på "rotne-problemet"....

**

linker til;

windows reinstallering

linker til gjenopprettings-alternativer:

se også http://runtime.org/peb.htm
og
http://www.nu2.nu/pebuilder/

LINUX MINT TIPS: 
og dette går også på de andre Linux varianter:


lydinnspilling fra spotify, wimp, youtube,etc - (dvs alt du hører via pc'n):

MAN KAN BRUKE AUDACITY programmet, men om man vil gjøre det enda enklere å spille inn lyd, og/ eller ikke lykkes å innspille den musikk som man hører online via Audacity, fordi man kan gå surr i innstillingene, så er dette DEN ENKLE løsningen:

MINIPROGRAMMET for LINUX "Audio-Recorder" (gjelder da kun for linux-systemer) er det enkleste oppsett for dette:

1. Open a terminal window. (via eller gjennom å trykke ctrl+alt+t tastene samtidig)

2. Type/skriv inn,  the following commands,  then hit Enter after each (kan klippe og lime inn tekstene til dette under, og ENTER- knappen etter hver innliming/linje.)

sudo add-apt-repository ppa:osmoma/audio-recorder

sudo apt-get update

sudo apt-get install audio-recorder

***

søk den opp på maskinen via å skrive 'audio' i søkefeltet internt i Mint (den finnes under "lyd og bilde" hovedveien) - og lag gjerne snarvei via høyreklikk om man bruker den ofte. Gå inn i 'audio-recorder' og til valget 'audio-settings' og velg mp3.

(Audio-Recorder lets you record audio from applications, microphones, webcams and more. Here's how you can install it in Linux Mint 16).

dette var tatt fra
http://www.itworld.com/article/2701761/enterprise-software/install-audio-recorder-in-linux-mint-16.html


bilder på innstilling:
http://bildr.no/image/1284507.jpeg

for mint 18 som kom i 2016, vil man måtte bruke disse 'terminal-koder' for AUDIO-RECORDER'n:

fra:

 

Audio Recorder packages

 

PPA description

This is a new package archive for Audio-recorder.
It has packages for Ubuntu 15.x, 16.04, 16.10+ and Linux Mint 18.x.
This PPA belongs to the team.

Installation:
0) Remove the OLD, PRIVATE PPA that belonged to the developer. Run:
sudo add-apt-repository --remove ppa:osmoma/audio-recorder

1) Add new PPA.
Then update your package list and Install the latest version of audio-recorder. Run:
sudo add-apt-repository ppa:audio-recorder/ppa
sudo apt-get -y update
sudo apt-get install --reinstall audio-recorder
-------

Older packages for Ubuntu 14.10, 14.04 and earlier, see
https://launchpad.net/~osmoma/+archive/audio-recorder
This includes audio-recorder for Linux-Mint 13, 17 and 17.x.

Source code:
https://launchpad.net/~audio-recorder

Bem-vindo,
You are welcome !

For "dual boot"- oppstartsvalg med enten windows eller linux; Når WINDOWS legges inn ETTER at LINUX allerede er på plass, vil windows midlertidig ødelegge oppstarteren til LINUX, men den kan gjenfinnes slik:

 

 1. -legg inn en linux-plate eller minneplugg med en linux-inst. og start på nytt. (eller progr.Gparted- som gjør det samme)
 2. klikk på nett-tilkopl.ikonet nede til høyre- og kople til nettet – enten det trådløse eller via en nettkabel.
 3. velg TERMINAL
 4. når den  er innlastet så skriv TERMINAL i søkefeltet øverst – som kommer opp når man har klikket meny nederst til venstre.
 5. det mørke terminal vinduet kommer opp og skriv inn flg:
 6. sudo apt-add-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
 7. sudo apt-get update
 8. sudo apt-get install -y boot-repair
 9. boot-repair
 10. Boot Repair-vinduet vil automatisk skanne systemet ditt etter at du har kjørt oppstartskommandoen. Etter at den har skannet systemet, klikker du på knappen "Anbefalt reparasjon" for å reparere GRUB2 med ett enkelt klikk.
 11. nå kan du avslutte via MENY og start på nytt- og plate/pluggen med linuxinst.bes fjernet og etter ENTER vil det starte på nytt og vise DUAL-BOOT valget med enten win ELLER linux i oppstarten.

 


 

How to Fix 'no Wireless' Network Issue in Ubuntu Linux

SLETTE EN SKADET ELLER 'HALV-INSTALLERT' LINUX INST. FRA DISKEN /

INSTALLERE EN ANNEN LINUX VERSJON PÅ EN EKSISTERENDE DUAL-BOOT INSTALLASJON

Prosedyre om linux/mint installasjonen avbrytes midt i -pga feil på inst.plata, og dette gjelder da også særlig ved kombinert oppstartsystem der man har windows og linux samtidig på disken.

-altså FØR man prøver å legge inn en gang til må man slette den halvinstallerte via;

 1. -åpne partinsjoneringsprogr.i linux – gparted – enten via å starte med bootbar gparted plate eller via en LIVE-LINUX-PLATE.

 2. -Gå inn i partisjonsprogr.g-parted og se etter fil som heter eller –slutter med ’ext4’ og dobb.klikk på den (prøver man å slette den direkte så lykkes man ikke med det, vil man erfare)

 3. - endre ’ikke bruk’  til  ’ext4 journalførende system

 4. -velg monteringspunkt  til  /  (altså en slik 'a/s skråstrek' )

 5. - deretter kan man hake av for å formatere/slette denne halv-installerte eller skada partisjonen

 6. -ok- og nå installeres den nye versjonen  i stedet for den gamle som da ble slettet i den prosedyren beskrevet over.

(fikk denne feilen i dag, feb.2016 -  pga av feil på dvd-plata som skapte avbrytelse midt inne i en mint17 installasjon, men tore alstad ga dette tipset som funka. Anbefaler å ringe han i forb.med å erst.windows-inst. med linux eller dual-start - tlf 92025792 - han bor i hauketo-omr. i Oslo, og  vet "alt" om dette med linux og linux-servere ved siden av at vet det meste om windows også.)


om ikke 'update-skjoldet' i nedre H-hjørne (i Mint) kopler til update-serveren: prøv da i terminal: altså distro update;

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

****

og/alternativt:

code select all

sudo apt dist-upgrade

NÅR DEN ETTERLYSER NØKKELFILEN
terminal tips: dette funka på en av mine bærbare her:

1.Open Software Sources from the menu,
click the Maintenance button and
there click the Fix MergeList Issue button.
2. om dette over ikke fikser det gjør dette: skriv (eller kopier/lim inn) i terminal;  inxi -r

og

sudo apt-key adv --keyserver keys.gnupg.net --recv-keys 1397BC53640DB551


wget -qO- https://dl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

sudo apt-key adv --keyserver keys.gnupg.net --recv-keys 1397BC53640DB551

wget -qO- https://dl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

videoer og instr. for å legge inn linux  

see menu left on that page (linked above) - all you need there if you not else search directly on youtube

kjøre HELE /komplett windows  inne i/under LINUX- altså ikke bare del-programmer som går via 'WINE' eller 'crossover':

Kan gjøres via VIRTUAL BOX:
1.  last ned:
Download VirtualBox for Linux Hosts- på enten
https://galactic.ddns.net/download/VirtualBox/

eller via
https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads2.  LAST så ned det win-op-systemet man vil ha - jeg  foretrekker xp og blir da å velge f x denne:

https://galactic.ddns.net/download/VirtualBox/WinXP_EN.ova


 her er xp ferdig installert med passord; "All the OVA files has Test as user and test as password"
(flere win-op-pakker ligger ferdig på https://galactic.ddns.net/download/VirtualBox/
merk at deb.filer bør åpnes i 'programvare-center'.- og da importere OVA-FILA der.
(merk at man må stille inn 'ram-mengde' slik at ova-fila får det maksimale som maskinen har. Og fx en 4gb ram gir ut 2gb ram her).

merk også at det kan være nødvendig å laste ned 'extension pack' via virtual box - se
http://www.htpcbeginner.com/install-virtualbox-extension-pack-on-linux-windows/ 

Ønskede Windowsprogr./og utstyr ellers som fx sære scannere (som det kan være vanskelig å få drivere til i LINUX) - installeres  ellers som vanlig inn i Windows, og er så vidt jeg forstår derved beskyttet mot virus på hoved-systemet som da kjører et helt annet filsystem enn Windows og blir som en paraply også  over windows-installasjonen, om jeg har forstått det riktig. DERSOM man får feil i windows i dette, kan hele OVA-fila slettes og importes på nytt/overskrives med en fersk/ny  OVA-fil
https://galactic.ddns.net/download/VirtualBox/WinXP_EN.ova, som lastes fx via link

(Fikk disse tips via Tore Alfstad - se kontakt opplysn. over - så det er han som er eksperten på dette)

(disse linker over var online pr april -2016)

LAGE NETTSIDE- PROGRAM for linux-  NOE  a la Frontpage I WINDOWS: installer KOMPOZER slik:

https://snapcraft.io/install/kompozer/ubuntu


Enable snaps on Ubuntu and install kompozer

Snaps are applications packaged with all their dependencies to run on all popular Linux
distributions from a single build. They update automatically and roll back gracefully.

Snaps are discoverable and installable from the Snap Store, an app store with an audience of
millions.
Enable snapd

If you’re running Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus) or later, including Ubuntu 18.04 LTS (Bionic
Beaver) and Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa), you don’t need to do anything. Snap is already installed
and ready to go.

For versions of Ubuntu between 14.04 LTS (Trusty Tahr) and 15.10 (Wily Werewolf), as well as Ubuntu
flavours that don’t include snap by default, snap can be installed from the Ubuntu Software Centre
by searching for snapd.

Alternatively, snapd can be installed from the command line:

sudo apt update
sudo apt install snapd

Either log out and back in again, or restart your system, to ensure snap’s paths are updated
correctly.

 Install kompozer such: To install kompozer, simply use the following command: sudo snap install kompozer testet det nå og det virket helt fint på mint 19.3


ellers tips fra Tore Alfstad

mars2017:
 
 
Gjennopprette ødelagte filer i LINUX: (WEBlink tilsv.om dette på youtube)

Først last ned kommandoen:

$ sudo su
# apt-get install safecopy

 

Bruk av programmet;

safecopy --stage1 -R 5 /plassering/fil1 /destinasjon/fil1
Denne kommandoen gjenoppretter og kopierer filen. Hvis ikke hele filen ble kopiert kan du prøve med settingen --stage2. Du må ha prøvd med --stage1 først ellers får du feilmelding. Hvis ikke dette er nok prøv med --stage3. Du må ha prøvd med --stage2 før du kan bruke --stage3

 
 
Lovlevel formater harddisken.

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=512

Hvor sdX er navnet på harddisken. Du kan bruke gparted til å finne dette.


 

Scan harddisken for bad sectors

# badblocks -wsvf -o badblocks.txt /dev/sdX

# fsck -I badblocks.txt /dev/sdX

# mkfs.ext4 /dev/sdX

Dette scanner og utelater bad sectors samt formaterer harddisken til EXT4

Sendt fra tore sin  iPad

 

Flere linux mint tips:

"koble ut det at skjermbildet forandr. størrelse, del-minimeres, når man peker mot et hjørne" - som er irriterende: (forresten tatt vekk som "default" på senere mint-versjoner, etter versjon 16)

-trykk menu nederst til venstre
-skriv 'innstillinger' i det hvite søkevinduet topp der.
- velg systeminnstillinger
- skriv 'hot corners' i neste søkevinduet- øverst til høyre der.
-velg/klikk 'hot corners' ikonet
-velg 'deaktiver' på øvre v-hjørne via ned-pila der.

eng.video om samme
https://www.youtube.com/watch?v=Mr77FLgy0YI

https://www.youtube.com/results?search_query=linux+mint+16


****

tips- man kan enkelt kopiere cd musikk med standard-spilleren som ligger i linuxpakka - over til mp3, og man kan selv velge kvaliteten -og jeg setter den ofte på lav for å lage mindre filer= spare harddisk plass. Med mp3 tar filene/musikken en brøkdel av plassen i forhold til vanlig cd-er.
Skriv Banshshee i søkefeltet i MINT eller så ligger den under LYD.
Still inn for mp3 ripping som vist under.


Postby xenopeek on Sun Oct 27, 2013 3:01 pm

Are you using Banshee as your media player for ripping CDs? If so, you would go to its Edit > Preferences menu, then to the Source Specific tab, and select as Source "Audio CDs". Then you can choose the import format, and if desired click the Edit button to select bitrate and (if applicable) encoding mode. Enjoy the music
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=48&t=148579


Forandre rettigheter for mapper etc.link |

how to Fix 'no Wireless' Network Issue in Ubuntu LinuxDET ER ELLERS BARE Å SØKE PÅ OPPLÆRINGSVIDEOER PÅ ALT OM LINUX MINT PÅ bl a youtube, som disse over

tips fra rune

youtubevideo  'Free yourself from Microsoft and the NSA'  | online/free/book of same theme/title